Jämför snöskoterförsäkringar

Se topprankade försäkringsbolag för snöskoterförsäkring. Jämför försäkringar nedan eller läs mer om hur snöskoterförsäkringar fungerar.

Bästa snöskoterförsäkringen 2020:

svedea
3.9/5

Svedea

 • Sveriges nöjdaste fordonsförsäkringskunder
 • Justera priset med självrisken
 • Försäkrar över 50 000 snöskotrar

Övriga snöskoterförsäkringar:

compricer
3.9/5

Compricer

 • Jämför snöskoterförsäkringar åt dig
 • Kostnadsfritt och inte bindande
 • Listobjekt
folksam
3/5

Folksam

 • Upp till 10% i samlingsrabatt
 • Täcker även extern utrustning
 • Lägre pris med Året runt
trygghansa
3/5

Trygghansa

 • Tre olika försäkringsnivåer
 • Upp till 20% i samlingsrabatt
 • 100 kr i självrisk vid stenskott

En snöskoterförsäkring är ett måste för dig som har köpt eller som planerar att köpa en snöskoter. Detta är knappast ett billigt fordon och skulle en olycka inträffa kan räkningen snabbt bli dyr om du står utan ett bra försäkringsskydd.

För att din snöskoter ska bära dig över de snötäckta vidderna i flera år framöver, så kan det med andra ord vara bra att teckna en snöskoterförsäkring. Men hur fungerar egentligen denna typ av försäkring? Och hur bra skydd behöver man egentligen?

Så fungerar en snöskoterförsäkring

Precis som vid en bilförsäkring så kan du välja mellan en halv- och helförsäkring utöver den obligatoriska trafikförsäkringen. Ja, även fast snöskotern inte direkt körs på vägarna, så räknas den som ett fordon och därmed behövs en trafikförsäkring.

Låt oss gå igenom de olika försäkringarna mer ingående nedan.

Trafikförsäkring – ett måste

Enligt lag måste även snöskotrar ha en trafikförsäkring, trots att de sällan vistas på allmänna vägar. Det enda motordrivna fordonet som inte behöver ha en trafikförsäkring är faktiskt båten. Skulle din snöskoter, bil eller MC däremot vara avställd, krävs det ingen trafikförsäkring.

Skulle du köra din snöskoter utan trafikförsäkring så kan kan du bli tvungen att betala så kallad trafikförsäkringsavgift (som ger samma skydd som en trafikförsäkring, fast till ett dyrare pris). Denna avgift, som ligger på ca 50 kr/dag för en snöskoter, måste betalas fram till dess att du tecknar en trafikförsäkring.

Halvförsäkring – ett bra skydd

Halvförsäkring för snöskoter ger ett halvbra skydd. Denna typ av snöskoterförsäkring, som även innehåller den obligatoriska trafikförsäkringen, ersätter bland annat:

 • Skador som uppstått på snöskotern vid brand eller explosion.
 • Skador eller stöld i samband med inbrott.
 • Glasskador på snöskoterns kåpa.
 • Kostnader i samband med rättshjälp.
 • Kostnader i samband med krishjälp (om en olycka till exempel orsakat ett trauma).

Denna snöskoterförsäkring passar bäst för den som har en lite äldre snöskoter och som är ute efter ett ”normalt” skydd samt en lite billigare försäkring.

Helförsäkring – ersätter även vagnskador

Helförsäkringen har samma innehåll som trafikförsäkringen och halvförsäkringen, men här ingår även ersättning för vagnskador. Detta innebär helt enkelt skador på själva snöskotern (om till exempel lacken repats vid dikeskörning eller om något har ramlat ner på snöskotern).

Detta är det allra bästa skyddet du kan teckna och därför passar denna snöskoterförsäkring dig som är lite extra rädd om ditt vinterfordon. En helförsäkring är även att rekommendera till dig som äger en dyrare snöskotermodell.

Teckna tilläggsförsäkring?

Utöver de klassiska snöskoterförsäkringarna ovan, så kan du även utöka skyddet genom att teckna olika tilläggsförsäkringar. På så sätt kan du skräddarsy ett skydd som passar just dig. Här kommer tre exempel på tilläggsförsäkringar till din snöskoter.

Avställningsförsäkring

En avställningsförsäkring ger dig oftast samma skydd som en helförsäkring, trots att snöskotern är avställd. Många snöskoterägare är minst lika rädda om sin snöskoter när den är avställd som när den används.

Bara för att inte snöskotern är i bruk minskar ju inte risken för till exempel stöld eller brand. Då kan en avställningsförsäkring vara något att titta närmare på.

Extra stor snöskoterförsäkring

Detta kan även kallas för ett slags XL-paket till snöskoterförsäkringen. Här får du samma skydd som i helförsäkringen, fast med bättre villkor och högre ersättningsbelopp.

Du får helt enkelt en högre ersättning om olyckan mot all förmodan skulle vara framme. Detta tillägg kan vara extra fördelaktigt för dig som har en riktig dyrgrip till snöskoter.

Stilleståndsförsäkring

En stilleståndsförsäkring kan vara något för dig som har ett stort behov av din snöskoter eller för dig som helt enkelt ser detta som en väldigt stor hobby. Med detta tillägg får du ersättning för varje dag som din snöskoter är inne på verkstad på grund av en skada.

Tyvärr brukar detta tillägg inte gå att teckna separat, utan det brukar oftast ingå i snöskoterförsäkringens XL-paket.