Jämför smådjursförsäkringar

Se försäkringsbolag som erbjuder smådjursförsäkringar. Lär dig mer om hur denna typ av försäkring nedan och teckna direkt. 

Smådjursförsäkringar:

agria
3.9/5

Agria Djurförsäkring

  • Bonus för skadefria år
  • Fria veterinärsamtal
  • Samma vårdbelopp hela livet
trygghansa
3.9/5

Trygghansa

  • Maxersättning upp till 20 000 kr/år
  • 700 kr i självrisk
  • Gäller livet ut

Även de allra minsta fyrbenta medlemmarna i familjen förtjänar en bra försäkring. Då kan det vara bra att titta närmare på en smådjursförsäkring. Denna försäkring passar dig som har kaniner, råttor, hamstrar, marsvin eller undulater.

Men vad täcker egentligen denna försäkring? Fungerar denna försäkring på samma sätt som exempelvis en kattförsäkring? Det och mycket mer ska vi tittar närmare på nedan. Längst upp på sidan hittar du de försäkringsbolag vi rekommenderar. 

Så fungerar en smådjursförsäkring

Även små djur kan behöva åka till veterinären och som vi alla nog vet vid det här laget – veterinärer är inte billiga.

En smådjursförsäkring fungerar precis som vilken djurförsäkring som helst – den ersätter kostnader i samband med till exempel olyckor och sjukdomar. Försäkringsbeloppet väljer du själv efter dina önskemål. Ersättning ges för veterinärvård, det vill säga undersökning och behandling.

Utöver veterinärvårdsförsäkringen kan du även teckna en livförsäkring som ger dig en engångsersättning om djuret skulle dö. Om försäkringen ska gälla ska ditt djur, genom sjukdom eller skada, avlida eller måste avlivas enligt veterinären.

Det finns även möjlighet att teckna ett tillägg för medicinkostnader. På så sätt är du försäkrad mot allt det som kan drabba dig och din lilla vän. Medicinen ska dock vara ordinerad av veterinär.

Detta täcks inte av smådjursförsäkringen

Det finns, som det ofta gör när det gäller försäkringar, moment som smådjursförsäkringen inte täcker. Till exempel så ersätts inte en skada eller sjukdom som inträffat innan försäkringen tecknades. Många gånger gäller en karensperiod på ett visst antal dagar innan du har rätt till ersättning ifrån smådjursförsäkringen.

Utöver detta ersätts sällan kostnader i samband med till exempel hälsokontroller eller vaccinationer. Hos vissa försäkringsbolag gäller inte heller ersättning för tandvård.

Vad räknas som smådjur?

Smådjursförsäkringen kan tecknas för flera olika slags djur. Några av de djur som vanligtvis ingår i denna kategori är: 

  • Kanin
  • Hamster
  • Marsvin
  • Råtta
  • Iller
  • Undulat
  • Reptil
  • Sköldpadda
 

Skulle det djur som du äger inte finnas med i denna lista, kan du alltid kontakta försäkringsbolaget och fråga vad som gäller just för ditt smådjur. Oftast är försäkringsbolagen tillmötesgående och kan erbjuda en försäkring som passar just dig.

Karenstid, självrisk och självriskperiod

Några vanliga begrepp när man talar om försäkringar är karenstid, självrisk och självriskperiod. Nedan ska vi titta närmare på vad dessa innebär.

  • Karenstid är tiden mellan du tecknat försäkringen och då den börjar gälla. Normalt är den 20 dagar. Inom den kan du inte få ersättning för skador och sjukdomstillstånd.
  • Självrisk är beloppet av ersättningen du måste stå för själv vid ett skadetillfälle.  Vissa försäkringsbolag tar en fast självrisk samt en rörlig sådan (20-25 %) på de kostnader som överstiger den fasta. Andra använder sig bara av den fasta delen. Tänk efter vad skulle passa dig bäst.
  • Självriskperiod är tiden din självrisk täcker. Agria t.ex. har en självriskperiod på 125 dagar. Det betyder att oavsett hur många gånger du besöker veterinär under de 125 dagarna betalar du bara en självrisk. Bought By Many har en självriskperiod på hela 365 dagar. Så läs noga genom försäkringsvillkoren och välj försäkring med omsorg.
 

Direktreglering och bonusar

Många veterinärer och djurkliniker har numera avtal med de ledande försäkringsbolagen. Det öppnar möjligheten till direktreglering. När du besöker en sådan klinik kan den undersökande veterinären ta kontakt med ditt försäkringsbolag och anmäla skadan/olyckan. Efteråt betalas ersättningen ut direkt till kliniken.

De flesta av djurförsäkringsbolagen erbjuder bonusar för skadefria år. Det kan röra sig om cirka 5 procent per skadefritt år. Det är ett bra sätt att minska premierna och på så sätt spara mer pengar. 

Jämför och läs villkor noggrant

Innan du tecknar en smådjurförsäkring till familjens minsta medlem är det viktigt att du jämför noggrant. Läs alltid det finstilta innan du tecknar en försäkring och kontakta gärna försäkringsbolaget om du har frågor. Tänk även på att se till att innehållet i smådjursförsäkringen passar dig och djurets behov.

Välj även ett försäkringsbelopp som är rimligt och tänk på att detta belopp oftast blir lägre i samband med djurets ålder. Vi hoppas att du hittar en smådjursförsäkring som passar dig. Ta gärna en titt på de försäkringsbolag vi rekommenderar ovan.