vad är självrisk

Vad är självrisk?

Självrisk är något som tillhör försäkringar. Men vad är självrisk egentligen? Ska man välja en hög eller låg självrisk? Läs mer nedan.

Självrisk är något som man ofta talar om när det gäller försäkringar. Det finns försäkringar med och utan självrisk, ibland är den hög och ibland låg. Men vad är självrisk egentligen?

I denna enkla guide ska vi reda ut vad en självrisk är, hur den fungerar och vilka fördelar som finns med en hög respektive låg självrisk. På så sätt kan du enklare hitta en försäkring som passar just dig och dina behov.

Vad är självrisk?

Svaret på frågan vad är självrisk är faktiskt väldigt enkelt. En självrisk är helt enkelt den del av försäkringen som du själv måste betala. Denna finns för att försäkringsbolagen helt enkelt vill att du ska ha en extra anledning att vara extra försiktig med din egendom.

Låt säga att din bil går sönder och måste repareras. Du har betalat för din försäkring som vanligt, men i samband med reparationen (som sällan är särskilt billig) måste du betala en självrisk, helt enkelt eftersom du utsätter dig för risken för skador.

En självrisk brukar ligga på omkring 1 000 – 2 000 kr, lite beroende på vilken försäkring det gäller. Detta är, som du säkert redan förstår, inte särskilt mycket jämför med eventuella reparations- och sjukhuskostnader som kan stiga väl över tiotusentals kronor.

Hög eller låg självrisk?

Det talas ofta om låga och höga självrisker. Alla självrisker är nämligen inte fasta, utan vissa går att ändra lite som man själv vill. På så sätt kan du faktiskt själv bestämma priset på din försäkring, eftersom detta delvis baseras på självrisken. Låt oss förklara genom att ge dig två exempel:

  • Du väljer att teckna en bilförsäkring och väljer lägsta möjliga självrisk, eftersom du helt enkelt inte vill betala mer än nödvändigt om något mot all förmodan skulle hända. Dock innebär en lägre självrisk även att din försäkringspremie (alltså kostnaden för försäkringen) blir högre.
  • I samband med din bilförsäkring väljer du en högre självrisk, då du anser att du har råd med detta. En högre självrisk kan innebära att din försäkringspremie blir billigare, eftersom du istället väljer att betala mer om du nu skulle vara med om en olycka med din bil.

Så vad är bäst?

Som du säkert redan listat ut så går det oftast jämnt ut, oavsett om du väljer en högre eller lägre självrisk (om det sker en olycka, vill säga).

Dock är det inte säkert att du råkar ut för en olycka och därmed väljer många att höja självrisken för att slippa betala en onödigt hög försäkringspremie.

Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga dem vad de rekommenderar. Kanske kan du sänka din försäkringskostnad på ett annat sätt och ändå få en låg självrisk?

Försäkringar utan självrisk

Det finns även en del försäkringar som är helt utan självrisk. Detta innebär att självrisken är eliminerad eftersom det kan vara lite olämpligt, till exempel vid en liv- eller olycksfallsförsäkring. ICA Försäkringar erbjuder till exempel en olycksfallsförsäkring som är helt utan självrisk som skyddar dig dygnet runt.

Oftast rör det sig om personförsäkringar, men när det gäller hem- och fordonsförsäkringar ingår alltid en självrisk. Denna kan du dock välja bort genom att teckna ett särskilt tillägg – självriskreducering.

Slipp självrisken med självriskreducering

Många försäkringsbolag erbjuder ett tillägg som kallas för självriskreducering. Detta innebär helt enkelt att du slipper betala självrisk om en olycka inträffar. Dock kostar ju självriskreducering såklart en del, vilket gör att din försäkringskostnad blir högre.

Så när är det värt att teckna en självriskreducering? Är du väldigt försiktig med din egendom kan det vara ganska onödigt, men om du vet att du förmodligen kommer att behöva utnyttja din försäkring en del kan en självriskreducering vara något att tänka på.