Jämför inkomstförsäkring

Med en inkomstförsäkring kan du få en högre arbetslöshetsersättning än från din vanliga A-kassa. Läs mer om inkomstförsäkringar nedan. 

Bästa inkomstförsäkringen 2020:

accept försäkringar
3.9/5

Accept Inkomstförsäkring

  • Få upp till 80% av din lön
  • Både för dig med och utan fack
  • Hjälper dig att hitta nytt jobb

Om du har en hög månadslön kan en inkomstförsäkring vara något att titta närmare på. Denna försäkring tillåter dig nämligen att försäkra din lön om du mot all förmodan skulle bli uppsagd eller sjukskriven.

En inkomstförsäkring ingår oftast om du är medlem i ett fackförbund, men det går självklart även att teckna en inkomstförsäkring privat

Nedan kommer vi att titta närmare på fördelarna med en inkomstförsäkring och allra längst ner kan du hitta företag som erbjuder förmånliga inkomstförsäkringar.

Vad är en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en försäkring för din lön. Du betalar en summa varje månad för försäkringen och får ekonomisk ersättning om du skulle bli av med jobbet (ofrivilligt).

Om du blir uppsagd kommer du att få ersättning ifrån din A-kassa, men maxtaket för denna ersättning ligger enbart på cirka 25 000 kronor. Tjänade du mer än detta tidigare kommer du alltså att förlora en hel del pengar, vilket kan skapa ekonomiska svårigheter.

Genom att teckna en inkomstförsäkring kan du få upp till 80 % av din tidigare lön och maxtaket för den lön du får försäkra ligger omkring 80 000 – 90 000 kr. Dessutom har du rätt till ersättningen under en längre tid, oftast upp till 300 dagar.

Att teckna inkomstförsäkring

Om du är intresserad av att teckna en inkomstförsäkring finns det två olika alternativ att välja emellan:

  • Du kan bli medlem i ett fackförbund, till exempel Ledarna eller Unionen, där en inkomstförsäkring nästan alltid ingår i medlemskapet. Utöver detta ingår en hel del andra förmåner som till exempel rådgivning och tillgång till intressanta föreläsningar.
  • Du kan teckna en privat inkomstförsäkring, till exempel hos Accept. Här spelar det ingen roll vilken bransch du jobbar inom, utan alla är välkomna att teckna en försäkring. Även här kan det ingå förmåner som till exempel smarta verktyg för att hitta ett nytt jobb enklare samt vägledning.

Pris för inkomstförsäkring

Hur mycket en inkomstförsäkring kostar varierar beroende på vilken bransch du jobbar inom samt hur mycket du tjänar. De allra flesta fackförbund och företag är tydliga med att ange priser på deras hemsida, men skulle du inte hitta detta rekommenderar vi att du kontaktar deras kundtjänst.

Oftast brukar kostnaden för inkomstförsäkringen hamna på några hundralappar per månad, men sällan mer än 300 kr/mån. Se det som en investering – skulle du bli av med jobbet kommer du klara dig bra mycket bättre om du har en inkomstförsäkring.

Krav för att teckna inkomstförsäkring

Vem som helst kan såklart inte teckna en inkomstförsäkring, utan som med allt annat så finns det vissa krav. Hur dessa ser ut kan också skilja sig mellan olika företag, men generellt sett brukar de se ut så här:

  • Du måste vara myndig.
  • Du måste vara bosatt i Sverige om du tecknar en svensk inkomstförsäkring.
  • Du måste ha en fast anställning som omfattas av lagen om anställningsskydd (LAS).
  • Du måste vara medlem i en A-kassa och oftast måste du ha varit medlem där i minst 12 månader.
  • Du måste tjäna över maxgränsen för A-kassans ersättning.

Utöver detta kan du inte teckna en inkomstförsäkring om du vet att det finns en stor risk att företaget du jobbar för kommer att göra sig av med personal.

Om jag säger upp mig?

Som du säkert förstår så får du endast ersättning ifrån inkomstförsäkringen om du har blivit uppsagd ifrån ditt jobb. Om du sagt upp dig kommer ersättningen inte att se likadan ut, men exakt vilka regler som gäller bör du alltid kontrollera med ditt fackförbund.

I vissa fall gäller samma regler som vid A-kassan, nämligen att du får din ersättning först efter 45 dagar plus en karenstid på en vecka. Ibland kan helt andra regler gälla, så se till att hålla koll på villkoren.

Om jag blir sjukskriven?

Många tror att man kan få samma ersättning ifrån inkomstförsäkringen även vid sjukskrivning eftersom detta trots allt är ett ofrivilligt inkomstbortfall, men så är inte fallet. Inkomstförsäkringen är endast en komplement till A-kassan och därmed en slags arbetslöshetsförsäkring.

Blir du sjukskriven är det istället sjukförsäkringen som kliver in och ger dig ersättning. Med andra ord ersätter både inkomst- och en sjukförsäkring inkomstbortfall, men de gäller vid olika situationer.