Frågor och svar

Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna när det gäller försäkringar. Vi hoppas att du hittar de svar du söker och att du snart hittar den allra bästa försäkringen för just dig.

Det är inte alltid enkelt att hitta den bästa försäkringen bland försäkringsbolagens massiva utbud. Oavsett om du är ute efter en bilförsäkring, en hemförsäkring eller en hundförsäkring så finns det en hel del att välja emellan. Kanske är det första gången du ska teckna en försäkring? Då är det inte ovanligt att man har en del frågor.

Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna när det gäller försäkringar. Vi hoppas att du hittar de svar du söker och att du snart hittar den allra bästa försäkringen för just dig.

Hur hittar jag billiga försäkringar?

Vårt allra bästa tips är att jämföra olika försäkringar hos olika försäkringsbolag. På så sätt går du en god överblick över vad de har att erbjuda samt vad de kostar. Här på Bästaförsäkringar.se kan du göra enkla jämförelser med hjälp av vår topplista på startsidan. Tänk över vilka behov du har och jämför därefter. Tänk på att det kan vara krångligt att byta försäkring i efterhand, så tänk igenom ditt val noggrant.

Ett annat tips är att samla alla försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag. Då kan du nämligen få trevliga rabatter, vilket kan spara dig en hel del pengar.

Hur lång brukar avtalstiden vara?

Oftast brukar avtalstiden ligga på ett år. Därefter kan du antingen förnya avtalet eller teckna en ny försäkring hos ett annat bolag. Att byta försäkring innan avtalsperioden är slut kan vara krångligt och ibland kan det till och med kosta dig pengar. Se därför till att tänka igenom valet av försäkring noga.

Hur säger jag upp en försäkring?

Detta gör du enklast genom att kontakta ditt försäkringsbolag och berätta hur du vill göra.

Jag har köpt en ny, dyrare bil. Bör jag ha en halv- eller helförsäkring?

Vi rekommenderar en helförsäkring. Detta eftersom reparation på dyrare bilar kan kosta en hel del. Har du då enbart en halvförsäkring och din bil blir skadad i en självförvållad olycka, till exempel dikeskörning, får du betala reparationen själv. Tecknar du en helförsäkring täcks denna typ av skador, vilket alltså kan spara dig pengar i längden.

Köper du däremot en billigare, begagnad bil kan en halvförsäkring räcka gott och väl.

Jag har precis blivit husägare, räcker det med en villaförsäkring?

En villaförsäkring täcker endast skador på bostaden och tomten, till exempel vid brand, ohyra eller skadegörelse. Den ger alltså inte ersättning vid till exempel vid stöld av egendom som finns i ditt hem. Villaförsäkringen saknar dessutom reseskydd och överfallsskydd.

Vi rekommenderar därför en villahemförsäkring. Detta eftersom du då skyddas mot allt som kan tänkas hända en husägare. Dessutom ingår reseförsäkring, överfallsskydd och ersättning för stulen eller skadad egendom i hemmet.

Kan jag betala en försäkring med autogiro?

Ja, autogiro brukar vara ett alternativ hos de flesta försäkringbolag.

Kan jag ångra köpet av försäkring?

Ja, du har alltid 14 dagars ångerrätt när du tecknar en försäkring online. När det gäller vissa försäkringar kan ångerperioden uppgå till hela 30 dagar. Se över vad som gäller hos just ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.