Allt om smådjursförsäkring

Har du en hamster eller en undulat? Då kan en smådjursförsäkring vara något för dig. Nedan kan du läsa mer om hur den fungerar och enkelt hitta en försäkring som passar just dig.

Smådjursförsäkring

Även de allra minsta medlemmarna i familjen förtjänar en bra försäkring, eller hur? Då kan det vara bra att titta närmare på en smådjursförsäkring. Denna försäkring kan bland annat tecknas för kaniner, råttor, hamstrar, marsvin och undulater.

Men vad täcker egentligen denna försäkring? Och vilka djur kan räknas som just ”smådjur”? Fungerar denna försäkring på samma sätt som exempelvis en kattförsäkring? Det och mycket mer ska vi tittar närmare på nedan. Allra längst ner hittar du även de försäkringsbolag som vi rekommenderar just nu.

Så fungerar en smådjursförsäkring

En smådjursförsäkring fungerar precis som vilken djurförsäkring som helst – den ersätter helt enkelt kostnader i samband med till exempel olyckor och sjukdomar. Även små djur kan du bli tvungna att åka till veterinären och som vi alla nog vet vid det här laget – veterinärer är inte billiga.

Utöver smådjursförsäkringen så kan du oftast även teckna en livförsäkring som ger dig en engångsersättning om djuret skulle dö. Det finns oftast även möjlighet att teckna ett tillägg för medicinkostnader. På så sätt är du försäkrad mot allt det som kan drabba dig och din lilla vän.

Detta täcks inte av smådjursförsäkringen

Det finns, som det ofta gör när det gäller försäkringar, moment som smådjursförsäkringen inte täcker. Till exempel så ersätts inte en skada eller sjukdom som inträffat innan försäkringen tecknades. Många gånger gäller en karensperiod på ett visst antal dagar innan du har rätt till ersättning ifrån smådjursförsäkringen.

Utöver detta ersätts sällan kostnader i samband med till exempel hälsokontroller eller vaccinationer. Hos vissa försäkringsbolag gäller inte heller ersättning för tandvård.

Vad räknas som smådjur?

Detta är som sagt en smådjursförsäkring, men vilka djur ingår egentligen i denna kategori? Det kan såklart variera beroende på vilket försäkringsbolag du vänder dig till, men oftast kan man säga att följande djur räknas in i kategorin ”smådjur”:

 • Kanin.
 • Hamster.
 • Marsvin.
 • Råtta.
 • Iller.
 • Undulat.
 • Reptil.
 • Sköldpadda.

Skulle det djur som du äger inte finnas med i denna lista, kan du alltid kontakta försäkringbolaget och fråga vad som gäller just för ditt smådjur. Oftast är försäkringsbolagen tillmötesgående och kan erbjuda en försäkring som passar just dig.

Jämför och läs villkor noggrant

Innan du tecknar en smådjurförsäkring till familjens minsta medlem, är det viktigt att du jämför noggrant. Läs alltid det finstilta innan du tecknar en försäkring och kontakta gärna försäkringsbolaget om du har frågor. Tänk även på att se till att innehållet i smådjursförsäkringen passar dig och djurets behov.

Välj även ett försäkringsbelopp som är rimligt och tänk på att detta belopp oftast kan sänkas i samband med djurets ålder. Vi hoppas att du hittar en smådjursförsäkring som passar dig. Ta gärna en titt på de försäkringsbolag vi rekommenderar nedan.

Försäkringsbolag vi rekommenderar:

+

agria
Average Rating: 0
 • Ledande inom djurförsäkringar
 • Gratis samtal till digital veterinär ingår alltid
 • Många fina rabatter, bland annat 10 % webbrabatt
 • Kundtjänst tillgänglig alla dagar i veckan